Ghid complet | Cum te înscrii în programul Rabla pentru electrocasnice, care sunt pașii de urmat

de: Ciprian Ioana
14 05. 2021

Statul a dat start programului Rabla pentru electrocasnice. Iată ce trebuie să faci pentru a te înscrie în program.

Statul a promis bani românilor care doresc să-și schimbe electrocasnicele vechi cu unele cu o mai mare eficiență din punct de vedere energetic, care consumă mai puțină energie. E denumit generic Rabla pentru electrocasnice.

Programul demarează vineri, 14 mai 2021, iar Administrația Fondului pentru Mediu a pregătit o secțiune dedicată unde te poți înscrie pentru a beneficia de voucherele de la stat. Tot acolo se pot înscrie și comercianții care vor să fie parte din acest program.

Iată ce trebuie să faci.

Ghid complet: cum te înscrii în programul Rabla pentru electrocasnice

Dacă ai în casă televizoare, aspiratoare, mașini de spălat, laptopuri sau tablete vechi, atunci ești eligibil pentru program.

Primul pas e să intri AICI –  e secțiunea dedicată de AFM pentru acest program. Imediat vei vedea pe această pagină care sunt pașii de urmat.

Pentru a-ți crea un cont trebuie să mergi undeva în dreapta – la Înregistrare Beneficiar.

După ce completezi informațiile necesare, generezi și semnezi declarația, ți se va cere să încarci în aplicație documentele scanate. Ar urma, teoretic, dacă platforma funcționează bine și e pusă la punct să ți se genereze un voucher. Trebuie să verifici activarea lui de către AFM și apoi poți merge să cumperi produsele dorite.

Voucherele au valori diferite, în funcție de clasa de eficiență, pornind de la clasa E. Suma primită nu poate depăși 50% din prețul produsului pe care urmează să-l achiziționezi prin rabla electrocasnice 2021.

Sumele pe care le poți primi de la stat:

  • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 300 de lei – pentru tablete;
  • 400 de lei – pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 500 de lei – pentru laptopuri.